blog image

بهترین روش کاشت گندم آبی چیست؟

تاریخ انتشار: جمعه بیست و شش اسفند ۱۴۰۱

|    نویسنده : میراث

بهترین روش کاشت گندم آبی چیست؟ ندم گیاهی بسیار سودآور است که هم در شرایط مرطوب و هم در شرایط خشک قابل کاشت است. ...

بهترین روش کاشت گندم آبی چیست؟

ندم گیاهی بسیار سودآور است که هم در شرایط مرطوب و هم در شرایط خشک قابل کاشت است. اگر قصد کشت گندم آبی را دارید و به دنبال بهترین راه برای پرورش آن هستید، این مقاله برای شما مناسب است.

کشاورزان همواره به دنبال راه هایی برای افزایش تناژ گندم هستند تا به سود اقتصادی بیشتری دست یابند. یکی از موارد بسیار مهم انتخاب بهترین روش کاشت گندم آبی است که می تواند در این راه به شما کمک زیادی کند. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند
1. بهترین روش کاشت گندم آبی
2 مرحله کشت گندم آبی
2.1 از بین بردن بقایای گیاهی در خاک
2.2 خاک ورزی حفاظتی
2.3 بدون خاک ورزی
2.4 خاک ورزی کمتر
2.5 آماده سازی بستر خاک
3. بهترین زمان برای کاشت گندم آبی
4 کلمه آخر
بهترین روش کاشت گندم آبی
بهترین روش کاشت گندم آبی در اینجا مرحله به مرحله توضیح داده شده است. آبیاری گندم بخش مهمی از محصول گندم کشور را تامین می کند. این روش حساسیت ها و ریزه کاری های خاص خود را دارد که بدون توجه به آنها نتیجه مطلوب حاصل نمی شود. در ادامه علاوه بر آموزش کاشت گندم آبی، در مورد بهترین زمان کاشت با شما صحبت خواهیم کرد.

 

مراحل کشت گندم آبی


در روش کاشت گندم آبی اولین قدمی که باید قبل از انجام هر کاری انجام دهید رعایت تناوب زراعی است. یعنی یک سال قبل از کاشت گندم باید تناوب زراعی را اعمال کنید.

در واقع قبل از گندم باید گیاهانی مانند سیب زمینی، ذرت یا کلزا را در زمین مورد نظر بکارید. به این ترتیب زمین خیلی زود آماده کاشت گندم می شود و یا آزاد می شود. پس از در نظر گرفتن تناوب زراعی، مراحل کاشت گندم آبی شامل موارد زیر است:

حذف بقایای گیاهی در خاک


  همانطور که کاشت محصولات پاییزی مانند کلزا، شبدر و لوبیا قبل از گندم بدون مانع است، کاشت محصولات بهاره یا تابستانه مانند پنبه و سویا شما را با مشکل مواجه می کند.

در واقع چنین گیاهان دیررس هستند و بقایای زیادی از خود به جای می گذارند. این بقایا باعث می شود که کشت گندم آبی با مشکلات زیادی مواجه شود. در نهایت اگر شرایط را نمی توان تغییر داد، باید بقایای گیاهان را با ساقه خردکن خرد کرد و با دیسک به زیر خاک فرستاد. سپس 2 هفته تا یک ماه به زمین فرصت دهید تا بقایای آن تجزیه شود. البته فقط در صورت وجود رطوبت و حرارت کافی این پوسیدگی کامل می شود.

 

خاک ورزی حفاظتی


  این مرحله با هدف حفظ بقایای محصولات سال قبل در زمین و تبدیل آن به کود، مدیریت خشکسالی، حفظ آب در زمین، کاهش هزینه های تولید در کشاورزی و افزایش مواد آلی خاک انجام می شود.

در مرحله خاک ورزی حفاظتی، 30 درصد از بقایای محصول قبلی روی سطح خاک باقی می ماند تا از ریزش خاک جلوگیری شود. بنابراین زمین مانند اسفنج می شود و آب باران را به راحتی جذب می کند. این نوع خاک در برابر تبخیر آب توسط نور خورشید نیز مقاوم است. یکی دیگر از مزایای این کار این است که فرو رفتن سریع آب در زمین از سیل جلوگیری می کند.

نفوذ آسان تر اکسیژن و نیتروژن، تقویت خاک و تغذیه میکروارگانیسم ها و موجودات زیر خاک از دیگر مزایای خاکورزی حفاظتی است. خاک ورزی حفاظتی انواع مختلفی دارد که رایج ترین آنها به شرح زیر است:

بدون خاک ورزی


  گاهی کشاورزان کشت را در بقایای محصول قبلی انجام می دهند و اصلاً زمین را شخم نمی زنند. یعنی زمین کشاورزی از زمان برداشت محصول قبلی تا کاشت بذر و از کاشت بذر تا برداشت بعدی تغییر نمی کند.

تنها عملیاتی که در این زمین انجام می شود هم زدن خاک توسط ردیف کارها و کارهای خطی است. به این روش بدون خاکورزی، صفر خاکورزی یا کاشت در شکاف می گویند.

 

خاک ورزی کمتر


دیسک دیسکی، اسکنه و کولتیواتور مرکب ابزارهایی هستند که در این روش استفاده می شوند. در روش خاک ورزی کم حداقل 30 درصد از بقایای محصول قبلی در سطح خاک باقی می ماند.

بستر خاک را آماده کنید


برای رشد مناسب گندم آبی باید بستر خاک را از قبل آماده کرد. در واقع خاک و زمین شما باید آماده دریافت بذر گندم و ایجاد شرایط مناسب برای رشد این گیاه باشد. آماده سازی بستر خاک شما شامل چندین مرحله مختلف است:

شخم زدن خاک با استفاده از گاوآهن
در مرحله اول آماده سازی خاک باید زمین را با استفاده از گاوآهن برگشت پذیر تا عمق 15 تا 18 سانتی متر شخم بزنید.

 

دیسک


در این مرحله از ابزاری به نام دیسک برای زیر و رو کردن خاک استفاده می شود. دیسکی که علاوه بر از بین بردن علف های هرز در دو نوع کششی و سواری موجود است. خاک را نرم می کند، کودهای شیمیایی و دام را مخلوط می کند و دانه ها را با بافت خاک مخلوط می کند.

 

تسطیح خاک


این مرحله با هدف هموارسازی زمین برای استفاده روان از دستگاه آبیاری یا سایر ابزارهای مشابه انجام می شود. ماله یا تراز کننده وظیفه تسطیح زمین در این مرحله را بر عهده دارد.

 

نقشه کشی زمین

در این مرحله زمین با خط مرزی مشخص می شود. مرزکش نوعی دستگاه است که از دو صفحه متمایل به یکدیگر تشکیل شده است. نرده های مرزی به صورت سوار شده و بیشتر در روش کاشت غرقابی استفاده می شوند.

 

هرس کردن زمین


صاف كردن خاك، جمع آوري بقاياي گياهي، شكستن كلوخه ها، آماده كردن بستر بذر، شكستن گياه، شكستن لوله هاي مويين و حفظ رطوبت خاك در مناطق پرباران و ايجاد لايه سست در سطح خاك قبل و بعد از كاشت بذر در اين مرحله انجام مي شود. این مرحله با هرس یا دندان انجام می شود. دو نوع قیچی هرس وجود دارد: میخی و فنری.

 

لقاح اولیه


برای تعیین کودهای اساسی خاک ابتدا مقدار مشخصی از خاک در آزمایشگاه های تخصصی آزمایش می شود. سپس با توجه به شرایط و نیاز خاک از کودهای اساسی مناسب استفاده می کنند که در مقاله برنامه کود گندم به آن پرداختیم.

معمولاً در این مرحله از کودهای فسفر و پتاس بالا قبل از کاشت و کودهای نیتروژن چندین بار استفاده می شود. توجه داشته باشید که در این مرحله یک چهارم یا یک سوم کودهای نیتروژنی در زمان کاشت و مابقی در دو نوبت پس از سبز شدن زمین مصرف می شود. دو کود آخر به صورت سرکه در زمان رشد ساقه و گلدهی به خاک اعمال می شود.

 

دیسک نهایی


در این مرحله یک بار دیگر از دیسک برای مخلوط کردن کودها با خاک استفاده می شود.

بهترین زمان برای کاشت گندم آبی


حالا نوبت کاشت بذر گندم است و در این مرحله باید بهترین بذر گندم با تناژ بالا را انتخاب کنید و سپس کاشت را در زمان مناسب انجام دهید. کاشت گندم قطره ای یا روش کاشت گندم آبی زمان مشخصی دارد.

البته بهترین زمان کاشت گندم آبی بر اساس شرایط اقلیمی و منطقه متغیر تعیین می شود. اما در مناطق سردسیر کشور کاشت گندم آبی در نیمه اول مهرماه و در مناطق معتدل و گرمسیری در اواخر آبان انجام می شود.

 

نتیجه

در روش کاشت گندم آبی اولین قدمی که باید قبل از انجام هر کاری انجام دهید رعایت تناوب زراعی است. در واقع قبل از گندم باید گیاهانی مانند سیب زمینی، ذرت یا کلزا را در زمین مورد نظر بکارید و سپس سایر مراحلی که ذکر کردیم مانند حذف بقایای گیاهی از خاک، خاک ورزی حفاظتی، آماده سازی زمین قبل از کاشت، انجام دهید. و غیره در نهایت می توانید با کشت گندم آبی بهترین نتیجه را بگیرید و محصولی با کیفیت را برداشت کنید.

به این محصول امتیاز دهید:
یک نظر برای این مقاله بنویسید

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد. فیلدهای اجباری با * نشان گذاری شده‌اند.